SRI LANKA
– uczta dla zmysłów

Czas trwania:12 dni
Grupa: 6–10 osób
Kup

Bogata przyroda wyspy i celebracje

Przez wieki ten niewielki skrawek lądu był łakomym kąskiem dla sąsiednich Indii i oddalonych o tysiące mil morskich spragnionych świata europejskich kolonialistów, którzy przybywali po cynamon, szafiry i herbatę. My przemierzymy tę wyspę wzdłuż jej historii i tradycji, a także wszerz jej zielonych zakątków. Bądźcie gotowi na soczyste kadry! 

Wszystkimi zmysłami

Nasycimy nasze zmysły! Ponieważ Lanka to krajobrazy – nieskończoność oceanu, równiny porośnięte dżunglą i góry przykryte falującą zielenią herbacianych krzewów. Lanka to ludzie ubrani w sari, sarongi i togi całej palety kolorów. To zapach cynamonu, goździków, kadzideł i bryzy znad oceanu oraz smak obłędnie słodkiej herbaty z mlekiem i cukrem czy piekielnie ostrej lankijskiej chili. Dźwięki Lanki to gwar ulicy, śpiewy wiernych w świątyniach, bębny i odgłosy dzikich zwierząt, a jej dotyk to dłonie ajurwedyjskich masażystów wcierających łagodzące olejki w naszą skórę, muśnięcia wilgotnego powietrza oraz prażącego słońca. 

 

 

Rytm podróży

Kluczem podróży są poranki. Bladym świtem zobaczymy zatopionych w medytacji wojowników sztuki Angampora albo posłuchamy mantrujących mnichów w starożytnej Anuradhapurze. Odwiedzimy solanki w Puttalam, gdzie pozyskuje się „białe złoto” z Oceanu Indyjskiego. Podążymy tropem dzikich słoni w Parku Narodowym Minneriya, a w rezerwacie jezior Casterlaight będziemy łapać pierwsze promienie słońca odbijające się w lustrze wody. I na koniec, o brzasku właśnie, z lokalnymi rybakami wyciągniemy owoce nocnych połowów. 

Ucztami dla ciała i ducha będą zabiegi relaksacyjne medycyny naturalnej, których zaznamy w ajurwedyjskiej aśramie. Okazją do pogawędki będzie popołudniowa filiżanka cejlońskiej herbaty, czy też wspólny lunch z buddyjskimi mnichami. Udamy się na szczyt wzgórza, gdzie biblijny Adam zostawił ślad stopy odciśnięty w skale. 

Aby doświadczyć wielowymiarowości Sri Lanki wsiądziemy na pokład awionetki i zobaczymy wyspę z lotu ptaka, łodzią wypłyniemy na lankijskie jezioro, odbędziemy przejażdżkę pociągiem malowniczą trasą przez plantacje herbaty oraz jeepami, które zabiorą nas do świata dzikich zwierząt.

 

I gdzieś pomiędzy, zanurzymy się w smaki lankijskiej kuchni, niezwykłych aromatach cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, liści curry. 

Więcej informacji i zapisy na stronie organizatora

Sri Lanka

17-29 marca 2019 r. Zobacz