Fotografia Kulinarna od stylizacji do fotografii. We współczesnym (na wpół wirtualnym) świecie jesteśmy nieustannie bombardowani obrazami jedzenia. Dlaczego tylko niewiele z nich wywołuje nasze zainteresowanie, a jeszcze mniejszej ilości udaje się obudzić w nas również apetyt i zachwyt?
Tajniki kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej
Wbrew pozorom i obiegowej opinii większość jedzenia nie jest ani łatwym ani fotogenicznym obiektem do uwiecznienia. Przez lata fotografia kulinarna uchodziła za jedną z trudniejszych dziedzin fotograficznego rzemiosła. W komercyjnych studiach przy kulinarnych sesjach pracowały zespoły parunastu ludzi (kucharzy, stylistów, oświetleniowców, specjalistów od efektów specjalnych i fotografów).
Na początku XXI wieku fotograficzno-kulinarny mit obalili blogerzy. Udowodnili, że jedna osoba mająca do dyspozycji kawałek kuchennego stołu, światło wpadające przez okno i nie do końca profesjonalny sprzęt może tworzyć zachwycające naturalne zdjęcia jedzenia.
Zachwycające zdjęcia jedzenia
Celem naszych warsztatów jest zaprezentowanie właśnie takiego podejścia do fotografii kulinarnej. Bez użycia oświetlenia studyjnego i bez udziału wyrafinowanego specjalistycznego sprzętu Uczestnicy wezmą czynny udział w powstawaniu profesjonalnej sesji fotograficznej oraz zdobędą wiedzę z zakresu stylizacji i kompozycji (dwóch dziedzin wiedzy bez której nie może obyć się żaden fotograf kulinarny).
Dla Ciebie!
Warsztaty przeznaczone są zarówno dla amatorów jak i profesjonalnych fotografów. Nie ma znaczenia, czy jesteś blogerem kulinarnym, restauratorem, szefem kuchni, producentem żywności, profesjonalnym fotografem czy gospodynią domową. Jeśli chcesz nauczyć się fotografować jedzenie w prosty, lecz piękny i niebanalny sposób – te warsztaty są dla Ciebie. Wymagana jest jedynie podstawowa wiedza fotograficzna oraz znajomość obsługi własnego sprzętu.
Program zajęć
Dzień pierwszy 10:00-17:00 cała teoria (sprzęt, kompozycja i stylizacja)
Sobota
Poranek zapoznawczy: każdy Uczestnik będzie miał okazję przedstawić się, zaprezentować swoje zdjęcia (patrz: poniższa lista rzeczy, które trzeba zabrać) oraz opowiedzieć o swoich oczekiwaniach wobec warsztatów.
Sobota
Pierwsza część wykładu-prezentacji: „O podstawach kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej”.
Na podstawie dziesiątek złych i dobrych zdjęć kulinarnych omówimy takie tematy jak: harmonia i chaos kompozycyjny, klasyczne rodzaje kompozycji, pojęcie planowości w komponowaniu, rola przed-planu i tła, trójpodział a sztuka kompozycji. Rola linii w komponowanym obrazie. Powiemy także o tym, jak odpowiednia kompozycja pozwala manipulować umysłem widza.
W południe i po południu Obiad i druga część wykładu-prezentacji: „O podstawach kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej”.
Opowiemy m.in. o: kształtach, rytmach i pokrewieństwach kompozycyjnych. Rodzinach stylizacyjnych i ich zastosowaniu w fotografii kulinarnej. Ścieżkach, trójkątach i pętlach kompozycyjnych i ich roli w prowadzeniu wzroku widza. Będzie słów parę o teksturach, fakturach i małych, drobnych finezyjnych elementach, bez których nie może obyć się dobre zdjęcie kulinarne. Nie zapomnimy też o kolorach i ich połączeniach.
Dzień drugi 9:00-17:00 tylko praktyka i fotografowanie
Niedziela
Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną, zaczniemy tworzyć i fotografować (w grupach po 2–3 osoby) własne kompozycje.
Niedziela
Spróbujemy stylizować i przygotowywać do sesji owoce, warzywa, pieczywo, sery, ciasta lub inne potrawy przygotowane przez lokalną kuchnię. Porozmawiamy o tym, jak dobierać dodatki, gdzie je kupować lub jak je zrobić samemu, opowiemy o idealnych tłach dla fotografii kulinarnej. Skorygujemy błędy, omówimy najlepszy system pracy. Opowiemy o tym jak najlepiej przygotować się do sesji. Nie zabraknie wiedzy o właściwym sprzęcie używanym do fotografii kulinarnej. Choć to warsztaty o komponowaniu i stylizacji podczas zajęć praktycznych postaramy się również przekazać wiedzę o pracy z naturalnym zastanym światłem (odbijanie, rozpraszanie, blokowanie i pochłanianie światła naturalnego, pory dnia i kierunki świata, dobre i złe kąty padania światła oraz jak fotografować na jasnym, neutralnym i ciemnym tle).
Na koniec dnia – po wspólnym obiedzie omówimy wykonane podczas warsztatu zdjęcia. Znajdziemy dobre i złe strony stworzonych kompozycji, opowiemy o tym co można poprawić i jak uniknąć standardowych błędów kompozycyjnych.
Podsumujemy zajęcia, wręczymy dyplomy i omówimy zajęcia pod kątem spełnienia oczekiwań Uczestników.
Czego się nauczysz?
Bardzo duży zakres wiedzy o kompozycji w fotografii kulinarnej (do wykorzystania również w innych dziedzinach fotografii).
Podstaw sztuki stylizacji kulinarnej.
Na jakich trybach i w jakim systemie pracy najlepiej fotografować jedzenie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców (bo w tym specjalizuje się prowadząca).
Jak sprawnie zorganizować sesję kulinarną.
Jak operować światłem zastanym w fotografii kulinarnej.
Jak opowiadać historię i budować odpowiedni nastrój na zdjęciach jedzeniowych.
Niezbędnik
Aparat z w pełni naładowaną baterią + ŁADOWARKĘ (będziemy używać trybów, które bardzo szybko wyładowują baterie)
Obiektywy, ktore się posiada (preferowane: 50mm lub 24–70mm lub 100mm, choć nie są niezbędne)
Statyw (rzecz konieczna w systemie pracy, którego będziemy się uczyć)
Coś do robienia notatek (będzie bardzo dużo użytecznej wiedzy z zakresu kompozycji, zdecydowanie za dużo aby zapamiętać bez notatek)
5–6 swoich zdjęć (najlepiej kulinarnych) zgranych na pendrive – posłużą do zaprezentowania siebie na wieczorku zapoznawczym :)
Jeśli Uczestnik ma ochotę (bo np. jest producentem żywności lub cukiernikiem) może ze sobą przywieźć swoje wyroby kulinarne do sfotografowania (prosimy to uprzednio skonsultować mailowo z nami).
Obuwie na zmianę do chodzenia po domu.
Wspomnienia
Było smacznie i kolorowo!
Kinga Wójcicka, autorka najsmakowitszych fotografii w Polsce, podzieliła się przepisem na zdjęcia!