Fotografia kulinarna
z Kingą Wójcicką

Czas trwania:2 dni
Grupa: 8–12 osób
Dostępny wkrótce
Kup

Tajniki kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej

We współczesnym (na wpół wirtualnym) świecie jesteśmy nieustannie bombardowani obrazami jedzenia. Dlaczego tylko niewiele z nich wywołuje nasze zainteresowanie a jeszcze mniejszej ilości udaje się obudzić w nas również apetyt i zachwyt?? Wbrew pozorom i obiegowej opinii większość jedzenia nie jest ani łatwym ani fotogenicznym obiektem do uwiecznienia. Przez lata fotografia kulinarna uchodziła za jedną z trudniejszych dziedzin fotograficznego rzemiosła.

W komercyjnych studiach przy kulinarnych sesjach pracowały zespoły parunastu ludzi (kucharzy, stylistów, oświetleniowców, specjalistów od efektów specjalnych i fotografów). Na początku XXI wieku fotograficzno-kulinarny mit obalili blogerzy. Udowodnili, że jedna osoba mająca do dyspozycji kawałek kuchennego stołu, światło wpadające przez okno i nie do końca profesjonalny sprzęt może tworzyć zachwycające naturalne zdjęcia jedzenia.

Celem naszych warsztatów jest zaprezentowanie właśnie takiego podejścia do fotografii kulinarnej. Bez użycia oświetlenia studyjnego i bez udziału wyrafinowanego specjalistycznego sprzętu Uczestnicy wezmą czynny udział w powstawaniu profesjonalnej sesji fotograficznej oraz zdobędą wiedzę z zakresu stylizacji i kompozycji (dwóch dziedzin wiedzy bez której nie może obyć się żaden fotograf kulinarny).

Dla Ciebie!

Warsztaty przeznaczone są zarówno dla amatorów jak i profesjonalnych fotografów. Nie ma znaczenia, czy jesteś blogerem kulinarnym, restauratorem, szefem kuchni, producentem żywności, profesjonalnym fotografem czy gospodynią domową. Jeśli chcesz nauczyć się fotografować jedzenie w prosty, lecz piękny i niebanalny sposób – te warsztaty są dla Ciebie. Wymagana jest jedynie podstawowa wiedza fotograficzna oraz znajomość obsługi własnego sprzętu.

Program
zajęć

Dzień pierwszy 10:30-18:30 cała teoria

Sobota

Poranek zapoznawczy: każdy Uczestnik będzie miał okazję przedstawić się, zaprezentować swoje zdjęcia (patrz: poniższa lista rzeczy, które trzeba zabrać) oraz opowiedzieć o swoich oczekiwaniach wobec warsztatów.

Pierwsza część wykładu-prezentacji:
„O podstawach kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej”. 

Na podstawie dziesiątek złych i dobrych zdjęć kulinarnych omówimy takie tematy jak: harmonia i chaos kompozycyjny, klasyczne rodzaje kompozycji, pojęcie planowości w komponowaniu, rola przed-planu i tła, trójpodział a sztuka kompozycji. Rola linii w komponowanym obrazie. Powiemy także o tym, jak odpowiednia kompozycja pozwala manipulować umysłem widza. 

W południe i po południu
Obiad i druga część wykładu-prezentacji: 
„O podstawach kompozycji i stylizacji w fotografii kulinarnej”. 

Opowiemy m.in. o: kształtach, rytmach i pokrewieństwach kompozycyjnych. Rodzinach stylizacyjnych i ich zastosowaniu w fotografii kulinarnej. Ścieżkach, trójkątach i pętlach kompozycyjnych i ich roli w prowadzeniu wzroku widza. Będzie słów parę o teksturach, fakturach i małych, drobnych finezyjnych elementach, bez których nie może obyć się dobre zdjęcie kulinarne. Nie zapomnimy też o kolorach i ich połączeniach.

Dzień drugi 9:00-17:00 tylko praktyka

Niedziela 

Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną, zaczniemy tworzyć i fotografować (w grupach po 2–3 osoby) własne kompozycje.

Spróbujemy stylizować i przygotowywać do sesji owoce, warzywa, pieczywo, sery, ciasta lub inne potrawy przygotowane przez lokalną kuchnię. Porozmawiamy o tym, jak dobierać dodatki, gdzie je kupować lub jak je zrobić samemu, opowiemy o idealnych tłach dla fotografii kulinarnej. Skorygujemy błędy, omówimy najlepszy system pracy. Opowiemy o tym jak najlepiej przygotować się do sesji. Nie zabraknie wiedzy o właściwym sprzęcie używanym do fotografii kulinarnej. Choć to warsztaty o komponowaniu i stylizacji podczas zajęć praktycznych postaramy się również przekazać wiedzę o pracy z naturalnym zastanym światłem (odbijanie, rozpraszanie, blokowanie i pochłanianie światła naturalnego, pory dnia i kierunki świata, dobre i złe kąty padania światła oraz jak fotografować na jasnym, neutralnym i ciemnym tle). 

Na koniec dnia – po wspólnym obiedzie omówimy wykonane podczas warsztatu zdjęcia. Znajdziemy dobre i złe strony stworzonych kompozycji, opowiemy o tym co można poprawić i jak uniknąć standardowych błędów kompozycyjnych.

Podsumujemy zajęcia, wręczymy dyplomy i omówimy zajęcia pod kątem spełnienia oczekiwań Uczestników.

Czego się nauczysz?

  • Bardzo duży zakres wiedzy o kompozycji w fotografii kulinarnej (do wykorzystania również w innych dziedzinach fotografii). 
  • Podstaw sztuki stylizacji kulinarnej.
  • Na jakich trybach i w jakim systemie pracy najlepiej fotografować jedzenie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców (bo w tym specjalizuje się prowadząca).
  • Jak sprawnie zorganizować sesję kulinarną.
  • Jak operować światłem zastanym w fotografii kulinarnej.
  • Jak opowiadać historię i budować odpowiedni nastrój na zdjęciach jedzeniowych. 
inset-important-info

Niezbędnik

Aparat z w pełni naładowaną baterią + ŁADOWARKĘ
(będziemy używać trybów, które bardzo szybko wyładowują baterie)

Obiektywy, ktore się posiada
(preferowane: 50mm lub 24–70mm lub 100mm, choć nie są niezbędne)

Statyw
(rzecz konieczna w systemie pracy, którego będziemy się uczyć)

Coś do robienia notatek
(będzie bardzo dużo użytecznej wiedzy z zakresu kompozycji, zdecydowanie za dużo aby zapamiętać bez notatek)

5–6 swoich zdjęć
(najlepiej kulinarnych) zgranych na pendrive – posłużą do zaprezentowania siebie na wieczorku zapoznawczym :) 

Parę gadżetów, które mogą przydać się do stylizacji kulinarnych
(np. stary pięknie rzeźbiony nóż, rustykalna deska do krojenia, porcelanowy talerzyk z finezyjnym wzorkiem, mała miseczka,
dzbanuszek – oczywiście do dyspozycji na miejscu będzie spory zapas gadżetów stylizacyjnych).

Jeśli Uczestnik ma ochotę (bo np. jest producentem żywności lub cukiernikiem) może ze sobą przywieźć swoje wyroby kulinarne do sfotografowania (prosimy to uprzednio skonsultować mailowo z nami).

Wspomnienia

Smakowite spotkanie z Kingą Wójcicką!

Lato w Akademii Nikona! Zaczęliśmy mocnym akcentem: Kinga Wójcicka zdradziła swoje sekrety dotyczące stylizacji potraw. To był bardzo intensywny weekend w pięknych okolicznościach przyrody. Zachęcam do obejrzenia zdjęć w galerii!

Zobacz relacje z zajęć

Informacja

Zwracamy uwagę, że cena warsztatów nie zawiera noclegu.

Planowane terminy

2019

Daj znać